Projekty UE
Tytuł projektu: Wdrożenie nowych usług w firmie Centrum Sportowo Rekreacyjne Stadion sp. z o.o.
w województwie świętokrzyskim
Projekt realizowany w ramach: Program: Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności, Priorytet: Odporność i konkurencyjność gospodarki – część grantowa, Działanie: A1.2.1. Inwestycje dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności
Opis działań realizowanych w ramach projektu: Celem przedsięwzięcia firmy Centrum Sportowo Rekreacyjne Stadion sp. z o.o. jest dywersyfikacja i rozszerzenie działalności poprzez wdrożenie nowych, dotychczas nie świadczonych usług:
1. Usługa cateringowa na ponad 300 osób
2. Organizacja imprez i spotkań na ponad 300 osób.
Realizacja projektu obejmuje dywersyfikację działalności cateringowej o świadczenie nowej usługi przygotowywania i dostarczania żywności na imprezy, spotkania i uroczystości na ponad 300 osób. Planuje się również rozszerzenie oferty firmy o nową dotychczas nie świadczoną usługę w zakresie organizacji imprez i spotkań na ponad 300 osób.
Zaplanowane rozszerzenie i dywersyfikacja działalności pozwolą na zwiększenie odporności przedsiębiorstwa na sytuacje kryzysowe. Nowe usługi pozwolą na dotarcie do nowej, szerszej grupy klientów.
Żywność na imprezy na ponad 300 osób będzie przygotowywana w istniejącej kuchni Restauracji Siedem Pokus. Z uwagi na to, iż kuchnia prowadzi bieżącą obsługę klientów restauracji, w celu uruchomienia usługi cateringowej, zaplanowano zakup 2 pieców konwekcyjno-parowych do przygotowywania 150 porcji każdy, aby zwiększyć możliwości kuchni w przygotowywaniu posiłków dla usług cateringowych. Projekt obejmie zakup przyczepy gastronomicznej wyposażonej w podstawowe sprzęty gastronomiczne, aby posiłki przygotowane w kuchni restauracyjnej poddać końcowej obróbce przed ich wydaniem w miejscu świadczenia usługi cateringowej. Rozwiązanie to podyktowane jest tym, że dostarczenie ciepłych, gotowych posiłków dla 300 osób nie jest możliwe logistycznie. W celu zasilenia instalacji elektrycznych przyczepki – zostanie na niej zamontowana instalacja fotowoltaiczna.
Zaplanowany do zakupu zestaw wydawczy, umożliwi wydawanie dużej liczby posiłków podczas imprez.
W celu świadczenia nowej usługi organizacji imprez i spotkań na ponad 300 osób, zaplanowano zakup namiotów imprezowych, które będzie można rozłożyć w miejscach wskazanych przez klientów. W celu zapewnienia obsługi imprezy – zakupione zostaną także stoły i ławy cateringowe, mobilny parkiet taneczny oraz fotobudki.
Przedsięwzięcie obejmuje realizację:
1. komponentu inwestycyjnego, w ramach którego planuje się: zakup urządzeń i wyposażenia gastronomicznego (pieca konwekcyjno-parowego gazowego, pieca konwekcyjno-parowego elektrycznego, przyczepy gastronomicznej z wyposażeniem gastronomicznym, instalacji fotowoltaicznej na przyczepę (zielona transformacja) oraz zestawu wydawczego), zakup wyposażenia na eventy (namiotów, stołów i ław cateringowych, parkietu i fotobudek), wdrożenie i integracja systemu rezerwacji usług (transformacja cyfrowa).
2. komponentu szkoleniowego, w ramach którego podniesione zostaną kwalifikacje pracowników w zakresie związanym z realizowanym projektem – szkolenie dla kelnerów z obsługi klientów.
3. komponentu doradczego w zakresie opracowania kodeksów GMP, GHP oraz dokumentacji HACCP dla nowego produktu.
Wartość projektu i kwotę dofinansowania: 720021,49 zł, dofinansowanie 587740,00 zł.
